Ελληνικό κρασί: Ένα ποτό 4.500 ετών!
Ελληνικό κρασί: Ένα ποτό 4.500 ετών!
Από πού προέρχεται το κρασί;
Το αγαπημένο ποτό των Ελλήνων, το κρασί, προέρχεται από το αμπέλι. Το αμπέλι, από το οποίο προέρχεται το κρασι, σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους,έχει προϊστορία πολλών εκατομμυρίων αιώνων.
Πριν από την εποχή των παγετώνων ευδοκιμούσε στην πολική ζώνη και στην πορεία των χρόνων, μεταφέρθηκε σε θερμότερες ζώνες, όπου και εξελίχθηκαν τα διαφορετικά είδη αμπέλου
Στην περιοχή μεταξύ Ευξείνου Πόντου, Κασπίας θάλασσας και Μεσοποταμίας γεννήθηκε το είδος ¨Αμπελος η οινοφόρος.
Η αμπελουργία έχει τις ρίζες της στην αγροτική επανάσταση και στην μόνιμη εγκατάσταση των πληθυσμών,με σκοπό την καλλιέργεια της γης.
Τα παλαιότερα ευρήματα κρασιού εντοπίστηκαν στην σημερινή Γεωργία και μεταγενέστερα οι γνώσεις της αμπελουργίας και οινοποιίας, μεταφέρθηκαν στους Φοίνικες,στους Αιγύπτιους,στους λαούς της Μικράς Ασίας και τον Ελλαδικό χώρο.
Οι αρχαίοι Έλληνες έπιναν το κρασί αναμειγνύοντας με νερό. Η πόση κρασιού χωρίς την ανάμειξη νερού (άκρατος οινος) ,θεωρείτο βαρβαρότητα και συνηθιζόταν μόνο από αρρώστους ή ταξιδιώτες για τόνωση.
Ο Ιπποκράτης συνταγογραφούσε,”λευκό κρασί οινικής προέλευσης” και “πικρό λευκό κρασί” στους ασθενείς του.
Πότε ξεκινά η ιστορία του ελληνικού κρασιού;
Οι έλληνες ξεκίνησαν την παραγωγή του κρασιού το 2500 π.Χ. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερες από 300 οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου. Το μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας ευνοεί ιδιαίτερα την καλλιέργεια της αμπέλου.
Ήδη από την αρχαία Ελλάδα οι Έλληνες είχαν δείξει την ιδιαίτερη σχέση που είχαν με το κρασί με την ύπαρξη του θεού Διονύσου, του θεού του κρασιού! Διοργάνωναν γιορτές ειδικά αφιερωμένες στον θεό Διόνυσο που χαρακτηρίζονταν από αφθονία σε κρασί, φαγητό και χορό!
Στο Ηράκλειο της Κρήτης, στο χωριό Βαθύπετρο, ανακαλύφθηκε το παλαιότερο πατητήρι του κόσμου, αφού οι ιστορικοί το χρονολογούν κατα το 2.500 π.Χ., κατά την εποχή του μινωικού πολιτισμού.
Ποιές είναι οι κυριότερες ελληνικές ποικιλίες;
Αυτή τη στιγμή περισσότερες από 300 ελληνικές ποικιλίες οινοφόρου αμπέλου μπορούν να οινοποιηθούν. Ωστόσο μερικές ποικιλίες έχουν ξεχωρίσει στην εγχώρια αγορά, ενώ παράλληλα έχουν αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές και στο εξωτερικό:
Ασύρτικο: Ο βασιλιάς του ηφαιστειογενούς νησιού τηςς Σαντορίνης. Η γηγενής ποκιλία που έκανε γνωστο το ελληνικό κρασί σε όλο τον κόσμο. Ένα λευκό κρασί με μεθυστικά αρώματα, κοφτερή οξύτητα και έντονο χαρακτήρα.
Ξινόμαυρο: Ο πρωταγωνιστής του Βορρά. Ο πολύπλοκος χαρακτήρας του το καθιστά ιδανικό ταίριασμα για κόκκινα κρέατα και μπάρμπεκιου!
Εξίσου εντυπωσιακά κρασιά παίρνουμε από τις ποικιλίες Μαλαγουζιά, Σαβατιανό, Αγιωργίτικο, Μαυροδάφνη, Μοσχοφίλερο, Βιδιανό, Λημνιό, Ρομπολα κα
Ποιοί είναι οι βασικοί κανόνες ταιριάσματος φαγητού και κρασιού;
Ο βασικότερος κανόνας συνδυασμού φαγητού και κρασιού είναι να αρέσει στον ουρανίσκο μας! Απο εκεί και πέρα οι ειδικοί του χώρου έχουν φροντίσει να μας δώσουν τα φώτα τους, με τους πιο ευφάνταστους συνδυασμούς που ίσως μόνοι μας δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι θα μας άρεσαν!
Το πιο σημαντικό είναι η ισορροπία! Μία πρώτη προσέγγιση μας λέει ότι αν μπορούμε να ταιριάξουμε τα χρώματα, το πιο πιθανό είναι ότι θα μπορούμε να ταιριάξουμε και τις γεύσεις.
Για παράδειγμα το λευκό κρασί ταιριάζει κατά κανόνα με το λευκό ψάρι, το λευκό κρέας, τα όστρακα, τα μακαρόνια με τις λευκές σάλτσες. Το κόκκινο κρασί αντίστοιχα, ταιριάζει με τα κόκκινα κρέατα και τις κόκκινες παχύρευστες σάλτσες. Μην ξεχνάτε ότι πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Βρείτε στο Mountain Taste απολαυστικά κρασιά για τα οικογενειακά τραπέζια ή τις συναντήσεις με τους φίλους! Το πιο απαραίτητο ταίριασμα του κρασιού, είναι η καλή παρέα!