Τα ρεβίθια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής αλλά και της ανατολίτικης διατροφής με πληθώρα συνταγών ανά κουζίνα. Η ιδιαίτερη υφή και ο χαρακτήρας του εξαιρετικά θρεπτικού οσπρίου προσδίδει μια νόστιμη γεύση, όπου κι αν το χρησιμοποιείτε. Επιπλέον, τα ρεβίθια αποτελούν πηγή μετάλλων, βιταμινών, πρωτεϊνών και φυτικών ινών, ενώ η εκπληκτική θρεπτική αξία τους τα καθιστά εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους και vegans.

 

 

Πώς συμβάλλει η κατανάλωση ρεβιθιών στην υγεία;

 

Τα ρεβίθια έχουν ένα εκπληκτικό διατροφικό προφίλ για όσους προσέχουν την υγεία τους. Ένα φλιτζάνι ρεβίθια προσφέρει γύρω στις 164 θερμίδες. Ενώ το 60% αυτού αποτελείται από υδατάνθρακες που προσδίδουν μια έκρηξη ενέργειας, το υπόλοιπο 40% αποτελείται από λίπη και πρωτεΐνες, απαραίτητες για την υγιή ανάπτυξη των ανθρώπων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τα ρεβίθια είναι εφοδιασμένα με μια καλή ποσότητα φυτικών ινών και μια σειρά από μέταλλα και βιταμίνες όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Β6, σελήνιο, μαγγάνιο και κάλιο.

Τα οφέλη των ρεβιθιών για την υγεία είναι τα εξής:

Συμβάλουν στην υγεία των οστών.

Η συχνή κατανάλωση ρεβιθιών συντελεί στην πρόληψη της οστεοπόρωσης ή άλλων ασθενειών που προκύπτουν από αδύναμα οστά και μύες. Όσπρια όπως τα ρεβίθια περιέχουν μαγνήσιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες, που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση των οστών. Για μέγιστη εκχύλιση ασβεστίου, μουλιάστε τα ρεβίθια για μερικές ώρες σε νερό για να αφαιρέσετε τη φλούδα. Αυτό διότι η φλούδα περιέχει ένα είδος όξινης ουσίας που μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο.

Συντελούν στην απώλεια βάρους.

Για πολλούς ανθρώπους, η απώλεια βάρους είναι το κλειδί για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Όσο περισσότερα γεύματα καταναλώνετε είτε μικρά είτε μεγάλα, τόσο περισσότερες θερμίδες προσλαμβάνετε. Έρευνες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση πρωινού, μεσημεριανού ή βραδινού που είχε ρεβίθια μας κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ρεβίθια επιβραδύνουν τον χρόνο που απαιτείται για την πέψη και αυξάνουν τις ορμόνες που μειώνουν την όρεξη.

Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών.

Επιπροσθέτως, τα ρεβίθια είναι μια εξαιρετική εναλλακτική της ζωικής πρωτεΐνης. Λαμβάνονται από φυτά και είναι εξαιρετικά τόσο για χορτοφάγους όσο και για vegans. Ένα φλιτζάνι ρεβίθια περιέχει περίπου ενάμισι γραμμάρια πρωτεΐνης.

 

Προλαμβάνουν χρόνιες ασθένειες.

Η διαχείριση χρόνιων ασθενειών θα γίνει πιο απλή με μια διατροφή πλούσια σε ρεβίθια. Τα ρεβίθια περιέχουν μαγνήσιο και κάλιο που προάγουν την υγεία της καρδιάς και μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, η κατανάλωση μιας μερίδας οσπρίων κάθε μέρα θα μειώσει αμέσως τα επίπεδα χοληστερόλης.

Δεδομένου ότι τα ρεβίθια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, διαχειρίζονται το βάρος και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Άλλα θρεπτικά συστατικά όπως το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β έχει φανεί ότι είναι πολύ χρήσιμα για άτομα με διαβήτη τύπου Β. Επίσης, οι σαπωνίνες, μια ένωση που ανιχνεύεται στα ρεβίθια, αναστέλλει επίσης την ανάπτυξη όγκων. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση ρεβιθιών στις σωστές ποσότητες συχνά μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης αρκετών τύπων καρκίνου στο σώμα.

Είναι σημαντική πηγή σιδήρου και βιταμίνης C.

Τα άλλα οφέλη για την υγεία των ρεβιθιών περιλαμβάνουν μια καλή πηγή σιδήρου και βιταμίνης C. Ο σίδηρος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, η έλλειψη του οποίου στο σώμα θα οδηγήσει σε αναιμία και συνεχή κόπωση. Όταν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, πρέπει επίσης να καταναλώνετε βιταμίνη C που επιταχύνει την ικανότητα του σώματος να απορροφά σίδηρο από τα τρόφιμα που μόλις καταναλώσατε. Εάν τρώτε ρεβίθια, λαμβάνετε σίδηρο και βιταμίνη C ταυτόχρονα, μειώνοντας έτσι την ανάγκη να τα λαμβάνετε από δύο διαφορετικές πηγές τροφίμων.

 

Ποια ρεβίθια να επιλέξω;

Για να λάβετε τα θρεπτικά οφέλη των ρεβιθιών στο μέγιστο βαθμό συνίσταται η επιλογή βιολογικών ρεβιθιών που παράγονται στην Ελλάδα. Τα ρεβίθια Λάρισας ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΠΑΛΑΙΟΚΑΡΥΑΣ, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από το Mountain Taste, αποτελούν την ιδανική επιλογή!