Μυρωδικά: Το μυστικό της ελληνικής κουζίνας



Γιατί τα μυρωδικά είναι αναπόσπαστο συστατικό της ελληνικής κουζίνας;


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως θα ήταν η αγαπημένη μας χωριάτικη σαλάτα χωρίς τη ρίγανη ή τα κεφτεδάκια της γιαγιάς χωρίς το άρωμα του δυόσμους


Τα φρέσκα μυρωδικά της ελληνικής κουζίνας παίζουν κυρίαρχο ρόλο στις γεύσεις και στις μυρωδιές του φρεσκομαγειρεμένου φαγητού.


Τα περισσότερα βότανα που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα ανήκουν στην οικογένεια φυτών Lamiaceae, συγκεντρώνοντας κοινα χαρακτηριστικά και ιδιότητες. Έχουν ιδιαίτερη σχέση με τον ήλιο και τη ζέστη, γι’ αυτό και ευδοκιμούν στη χώρα μας όπως και στις άλλες χώρες της Μεσογείου. Έχουν μεγάλη αντοχή στην ξηρασία και μεγαλώνουν σε θάμνους ή φρύγανα σε ξερά και πετρώδη εδάφη. 


Περιέχουν αιθέρια έλαια, στα οποία οφείλουν τόσο τον έντονο αρωματικό τους χαρακτήρα, όσο και τις ευεργετικές τους ιδιότητες. 


Ποια είναι τα πιο διαδεδομένα μυρωδικά στην Ελλάδα και πού τα χρησιμοποιούμε;


Βασιλικός


Ο βασιλικός είναι ο βασιλιάς της ελληνικής κουζίνας αφού χρησιμοποιείται σε πληθώρα συνταγών με μεγάλη επιτυχία, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με τη ντομάτα. Συναντάται σε πάνω από 100 καλλιεργήσιμες ποικιλίες, αν και στην Ελλάδα οι γηγενείς ποικιλίες του μικρόφυλλου, του σγουρού και του πλατύφυλλου ξεχωρίζουν για το δυνατό τους άρωμα. 


Συνοδεύει τέλεια μαρινάδες για κρέατα, σαλάτες, σάλτσες, κεφτεδάκια, ακόμα και θαλασσινά! Πρέπει να είναι πάντα το τελευταίο υλικό που προστίθεται στο μαγείρεμα προκειμένου να μη χάνει το χρώμα του και το πλούσιο αρώμά του!


Ρίγανη


Χαρακτηρίζεται από πλήθος αιθέριων ελαίων, που σύμφωνα με έρευνες είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. 


Συνιστά πηγή φυτικών ινων, β-καροτίνης και σιδήρου. Βοηθά στην πέψη, ενώ διαλύει και τα λίπη!


Η ρίγανη που βάζουμε στο πιάτο μας ανήκει στο είδος Origanum vulgare ή στη ρίγανη του βουνού Origanum onites. Είναι το αγαπημένο ταίρι της φέτας αλλά συνδυάζεται τέλεια με κάθε μορφή ντομάτας και κιμά. 


Θυμάρι


Χαρακτηρίζεται από το έντονο άρωμά του ενώ όποτε φτάσει στην όσφρησή μας, μας μυρίζει Ελλάδα!! Στην αρχαία Ελλάδα συνήθιζαν να το ρίχνουν στο μούστο προκειμένου το κρασί να έχει ορεκτικές και χωνευτικές ιδιότητες.  Ταιριάζει στα περισσότερα πιάτα της μεσογειακής κουζίνας ενώ διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο περίφημο γαλλικό μπουκέτο μυρωδικών bouquet garni, που νοστιμίζει όλα τα φαγητά κατσαρόλας. 



Δυόσμος


Είναι εξαιρετικά αγαπητός, όχι μόνο στους λάτρεις της κουζίνας αλλά και στους barmen αφού αποτελεί βασικό συστατικό του αγαπημένου mojito. Είναι αυτοφυές φυτό και ευνοείται από υγρά ενδιαιτήματα. Ωστόσο μπορεί να καλλιεργηθεί πολύ εύκολα σε γλάστρες και ζαρντινιέρες σε μπαλκόνια. 


Ακόμα και σε μικρές ποσότητες, μπορεί να αλλάξει εντελώς τον χαρακτήρα μιας συνταγής, με τα αγαπημένα του πιάτα να είναι τα καλοκαιρινά γεμιστά, τα κεφτεδάκια, η μελιτζανοσαλάτα ενώ συνδυάζεται τέλεια με επιδόρπια που περιέχουν λευκα και μαλακά τυριά. 


Προμηθευτείτε από το Mountain Taste αποξηραμένα βότανα και δώστε έξτρα μεσογειακό χαρακτήρα στα φαγητά σας!