Γύρη των μελισσών: Γιατί πρέπει να την βάλουμε στη ζωή μας;
Γύρη των μελισσών: Γιατί πρέπει να την βάλουμε στη ζωή μας;
Τι είναι η γύρη των μελισσών;
Η γύρη των μελισσών είναι ουσιαστικά η γύρη που συλλέγουν οι μέλισσες από τα διάφορα άνθη που επισκέπτονται και τη μεταφέρουν προσεκτικά στην κυψέλη τους όπου την αποθηκεύουν για μελλοντική χρήση. Μια μέλισσα προκειμένου να συγκεντρώσει μια κουταλιά του γλυκού που περιέχει 2,5 δισεκατομμύρια κόκκους γύρη λουλουδιών, θα πρέπει να εργαστεί οκτώ ώρες την ημέρα για έναν μήνα!
Κατά τη μεταφορά, οι μέλισσες αναμιγνύουν τη γύρη με σάλιο και νέκταρ. Το μίγμα αυτό, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε θρεπτικά συστατικά, θα αποτελέσει τη βασική πηγή τροφής για τις μέλισσες και τους γόνους τους.
Στο τέλος της άνοιξης και στην αρχή του καλοκαιριού, οι μελισσοκόμοι συλλέγουν τη γύρη. Λόγω της μεγάλης ποικιλίας των λουλουδιών που επισκέπτονται οι μέλισσες, η γεύση και το χρώμα της γύρης που κυκλοφορεί στο εμπόριο διαφέρει κάθε φορά.
Τα τελευταία χρόνια, η χρήση της γύρης των μελισσών στην ανθρώπινη διατροφή, είναι όλο και πιο διαδεδομένη ως διατροφικό συμπλήρωμα αφού έχει πολλά και σημαντικα οφέλη για την υγεία.
Ποιες είναι οι διατροφικές ιδιότητες της γύρης των μελισσών;
Η θρεπτική αξία της γύρης είναι πολύ μεγάλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων, ενζύμων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με έρευνες περιέχει πάνω από 250 ωφέλιμες ουσίες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται τα λιπίδια, τα αμινοξέα, οι υδατάνθρακες, ιχνοστοιχεία, ελεύθερα λιπαρά οξέα και τα σάκχαρα.
Ποια είναι τα οφέλη της γύρης για την υγεία;
Είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την αναπαραγωγή αφού είναι πηγή βιταμίνης Ε, C και βιοφλαβονοειδών με πλούσια αντιοξειδωτική δράση
Συμβάλλει στην καταπολέμηση της αναιμίας
Προστατεύει την εγκεφαλική λειτουργία
Συμβάλλει στην ομαλοποίηση του εμμηνορρυσιακού κύκλου
Ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου
Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς
Έχει αντιφλεγμονώδη δράση
Παράλληλα:
Ενισχύει την αντοχή του οργανισμού
Τονώνει τον μεταβολισμό
Καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα
Βελτιώνει τη μικροχλωρίδα του εντέρου
Ανακουφίζει από τα ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Βοηθά στην αντιμετώπιση της εποχικής τριχόπτωσης
Γύρη της μέλισσας: Χημική σύσταση
Η γύρη της μέλισσας με πάνω από 250 δραστικές ουσίες, αποτελεί μια βόμβα θρεπτικών ουσιών. Παρόλο που μεγάλο ρόλο παίζει η ποικιλία των λουλουδιών που έχουν επισκεφθεί οι μέλισσες. σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι η σύστασή της είναι
Πρωτεΐνες: 35%
Υδατάνθρακες: 40%
Λιπίδια: 5%
Νερό: 5-10%
Άλλες ουσίες: 5-15%
Στις άλλες ουσίες συμπεριλαμβάνονται οι βιταμίνες (φυλλικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β), ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες όπως φλαβονοειδή και καροτενοειδή.
Πώς πρέπει να καταναλώνεται η γύρη;
Η κατανάλωση της γύρης πρέπει να γίνεται με προσοχή. Για τους ενήλικες συστήνεται καθημερινα μισό κουταλάκι του γλυκού, κατά προτίμηση το πρωί.
Στο Mountain Taste θα βρείτε αποξηραμένη γύρη από την κοινοπραξία μελισσοκόμων Πύλης Τρικάλων!