Ρόδι: Ένας καρπός- ασπίδα για την υγεία των ανθρώπων

Το ρόδι με το επιβλητικό σχήμα ‘’στέμματος’’ στην κορυφή του,  έχει γίνει ταυτόσημο της τύχης, της γονιμότητας και της ευτυχίας για τους ανθρώπους. Το απόλυτο φθινοπωρινό φρούτο προσφέρει μία σειρά αξιοσημείωτων πλεονεκτημάτων για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

 

Ρόδι | Ποια είναι η ιστορία του;

Η ροδιά (ροϊδιά ή και ροιά) θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα καλλιεργούμενα, καρποφόρα δέντρα. Έχουμε αναφορές στο ρόδι ως φρούτο σε κείμενα διάφορων αρχαίων πολιτισμών, όπως στην Αρχαία Αίγυπτο, την Περσία, την Ελληνική αλλά και τη Ρωμαϊκή ιστορία.

Στην αρχαιοελληνική μυθολογία, το ρόδι καθιερώθηκε ως αιώνιο σύμβολο της γονιμότητας, βασισμένο στο μύθο της Περσεφόνης. Παράλληλα το ρόδι έγινε ένα  από τα 7 σύμβολα των Ελευσίνιων Μυστηρίων, όπου ο Ιεροφάντης τα επιδείκνυε σε αυτούς που επρόκειτο να μυηθούν.

Η εμφάνιση του ροδιού στη μεταγενέστερη εποχή γίνεται με πολλές αναφορές στην μακρινή Ασία, όπου το ρόδι χρησιμοποιούνταν αλλά και λατρεύονταν χάρη στις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ακόμη το ρόδι λατρεύονταν ως σύμβολο ομορφιάς, νεότητας και μακροζωίας.

 

Θρεπτική αξία

Το ρόδι θεωρείται υπερτροφή εξαιτίας της σύστασης του σε θρεπτικά συστατικά εξαιρετικά σημαντικής αξίας.

Πιο συγκεκριμένα το ρόδι αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών Α, C και E ενώ σημαντικό είναι το γεγονός πως από την κατανάλωση ενός και μόνο ροδιού ο άνθρωπος μπορεί να λάβει το 40% της καθημερινής του ανάγκης σε βιταμίνη C.

Ακόμα, το ρόδι είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, σίδηρο και αντιοξειδωτικά, θωρακίζοντας με την κατανάλωσή του, την άμυνα του οργανισμού και ενδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

 

Βασικά οφέλη του ροδιού στην καρδιά | Αντικαρκινική δράση

Το ρόδι ως φρούτο αλλά και ο χυμός του, χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για θεραπευτικούς σκοπούς. Σύμφωνα με μελέτες, το ρόδι συμβάλλει σημαντικά στην εύρυθμη καρδιακή λειτουργία, ενώ τελευταίες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως έχει και αντικαρκινική δράση.

Εξαιτίας της αντιοξειδωτικής δράσης τους, τα ρόδια βοηθούν στην πρόληψη εμφάνισης καρδιακών και καρδιαγγειακών παθήσεων. Ακόμη, η σύστασή του σε αντιοξειδωτικές ουσίες συντελεί στην εμπόδιση μεταβολισμού της κακής χοληστερόλης προλαβαίνοντας την εμφάνιση εμφράγματος.

Σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει πως τα ρόδια περιέχουν πολλά ισχυρά συστατικά που δρουν ενάντια του καρκίνου. Τα κυριότερα είδη καρκίνου που το ρόδι φαίνεται να αναστέλλουν την ανάπτυξή τους είναι ο καρκίνος του προστάτη, του μαστού αλλά και του δέρματος.

Τέλος το ρόδι αποτελεί χρήσιμο όπλο για την αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας, καθώς τα συστατικά του φαίνεται να ενισχύουν την αύξηση της τεστοστερόνης. Η περιεκτικότητα του πολύτιμου φρούτου σε διάφορες βιταμίνες έχουν δραστικό αποτέλεσμα στην ενίσχυση της σύστασης του σπέρματος αλλά και των διάφορων αντρικών ορμονών.

Καλλιέργεια ρόδων στην Ελλάδα

Τα μεγαλύτερα κέντρα καλλιέργειας ρόδων στην Ελλάδα τα βρίσκουμε σε Αργολίδα, Δράμα, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και στην Κρήτη. Οι κλιματικές συνθήκες στην Ελλάδα, περιγράφονται ως ευνοϊκές για την καλλιέργεια ρόδων, ενώ το έλλειμα του προϊόντος τόσο στην εγχώρια όσο και την διεθνή αγορά  αναμένεται να προκαλέσει αύξηση της προσφοράς παραγωγών ρόδων μέσα στα επόμενα χρόνια.

 

Στο Mountain Taste θα βρείτε εξαιρετικής ποιότητας φρέσκο χυμό ρόδι ΚΕΔΑΠ Γεωργολόπουλος ώστε να επωφεληθείτε από τα πολυάριθμα οφέλη του πολύτιμου καρπού της ροδιάς.